• Subscribe
    Fill something at the
    'Theme option > Overall Elements > Top Bar > Top Bar Subscribtion' section
+30694 599 5222
nousia@konstantinanousia.gr

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο διότι είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ανθρώπινου βρέφους, σε αντίθεση με το αγελαδινό,  που είναι φτιαγμένο για τα μικρά μοσχαράκια.Έτσι το μητρικό γάλα περιέχει την σωστή αναλογία σε θρεπτικές ουσίες που το καθιστούν πολύ εύπεπτο.

Είναι πάντα στη κατάλληλη θερμοκρασία, δεν κοστίζει, είναι πάντα προσιτό, δεν απαιτεί προετοιμασία, σας προστατεύει απο λοιμώξεις και αλλεργίες,  λόγω των αντισωμάτων που περιέχει, καθώς και από δυσκοιλιότητα, κολικούς, διαβήτη, παχυσαρκία, καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Η άμεση σωματική επαφή με το μωρό, σας βοηθάει στην ανάπτυξη πιο στενής σχέσης.

Τέλος περιέχει αυξητικούς παράγοντες, που έχουν ευνοϊκή δράση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.


Με άλλα λόγια, το μητρικό γάλα οδηγεί σε καλύτερη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία!

Καμία γυναίκα δεν έχει από την αρχή άφθονο γάλα.
Το καλύτερο ερέθισμα για την έκκρισή του, είναι οι θηλαστικές κινήσεις του νεογνού στο στήθος.
Αυτό σημαίνει, ότι όσο πιο συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θηλάζει το βρέφος, τόσο πιο πολύ γάλα θα βγαίνει.

Ποιά είναι η σωστή τεχνική θηλασμού;

Ο σωστός θηλασμός ξεκινάει πρώτα από όλα από την σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.Έτσι κάθε πρωί, κάνε μπάνιο καθαριότητας με σαπούνι και νερό πλένοντας καλά το στήθος.Πριν από κάθε θηλασμό, φρόντισε να πλένεις καλά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό.Πλένε το στήθος, πρίν και μετά το θηλασμό, με σκέτο νερό και όχι με σαπούνι, γιατί ξεραίνει το δέρμα και προδιαθέτει σε σκάσιμο. Φόρεσε ένα καθαρό και άνετο στηθόδεσμο.Διάλεξε ένα ήσυχο χώρο και αναπαυτικό κάθισμα βάζοντας ένα μαξιλάρι στα πόδια σου, ώστε να ανασηκωθεί το βρέφος και να μπορεί να φθάσει το μαστό.Πέρασε το ένα σου χέρι πίσω από τους ώμους του και συγκράτησε το σώμα και το κεφάλι του και στρέψε το μωρό προς στα εσένα. Με το άλλο σου χέρι, πιάσε το στήθος σου, δημιούργησε μια πτυχή και βάλε την θηλή στο στοματάκι του . Αυτό θα ανοίξει το στόμα του και τότε φέρε το κεφάλι του ακόμα πιο κοντά στο μαστό, ώστε να πιάσει όχι μόνο την θηλή αλλά και τουλάχιστον 2.5 εκατ. της άλω (το σκούρο δέρμα που περιβάλλει τη θηλή).Έτσι η μύτη του παιδιού ακουμπάει στο πάνω μέρος του μαστού και το πιγούνι στο κάτω μέρος.Είναι καλύτερα να αφήνεις το βρέφος στον έναν μαστό, μέχρι σχεδόν να τον αδιάσει γιατί έτσι ο εγκεφαλός σου θα κατεβάσει περισσότερο γάλα (στην συνέχεια μπορείς να του δείνεις και τον δεύτερο μαστο, για λίγα λεπτά. Αυτή η πρακτική, βοηθάει στο να χορταίνει καλύτερα το βρέφος). Το γάλα που βγαίνει στην αρχή του θηλασμού, περιέχει περισσότερη λακτόζη (ζάχαρη) και νερό και λιγότερο λίπος. Αν αφήσεις έτσι το βρέφος, να αδιάσει το μαστό, το γάλα που κατεβαίνει στο τέλος, περιέχει πολύ λίπος (που ειναι πιο θρεπτικό απο το ζάχαρο) και έτσι το παιδί χορταίνει καλύτερα. Στο επόμενο γεύμα, θα ξεκινήσεις τον θηλασμό από το στήθος που έδωσες τελευταίο.Αφού τελειώσει το γεύμα, κράτησε το βρέφος όρθιο πάνω στο στήθος σου, τρίβωντας ή χτυπώντας ελαφρά την πλάτη του, μέχρι να ρεφθεί. Αν δεν ρευτεί μέσα σε 10 λεπτά βάλτο στο κρεβατάκι του.

Ποιοί είναι οι κανόνες επιτυχίας για το μητρικό θηλασμό;

Η παραγωγή του γάλακτος γίνεται αντανακλαστικά, μέσω ορμονών, αμέσως μετά τη γέννηση.Καμία γυναίκα δεν έχει από την αρχή άφθονο γάλα. Το καλύτερο ερέθισμα για την έκκρισή του, είναι οι θηλαστικές κινήσεις του νεογνού στο στήθος. Αυτό σημαίνει, ότι όσο πιο συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θηλάζει το βρέφος, τόσο πιο πολύ γάλα θα βγαίνει.Την πρώτη ημέρα η ποσότητα του γάλακτος είναι πολύ μικρή, (περίπου 50 εκατοστά) και τη δεύτερη περίπου 200 εκατοστά. Παρόλα αυτά η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να χορτάσει το νεογέννητο, κι αυτό γιατί, αφενός μεν το πρωτόγαλα είναι πολύ θρεπτικό, αφετέρου δε, το νεογέννητο γεννιέται με περισσεύματα υγρών και έτσι δεν χρειάζεται επιπλεόν υγρά μέχρι να αρχίσει να έρχεται το γάλα.Κανονική ροή γάλατος παρατηρείται γύρω στην 3η – 4η ημέρα ζωής.Με βάση τα παραπάνω ακολούθησε τα εξής: βάλε το νεογέννητο στο στήθος, όσον το δυνατόν πιο γρήγορα, μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετά την γέννηση. Θήλαζε το 8-12 φορές (μέρα-νύκτα), συνολικά για 20-30 λεπτά κάθε φορά. Μην του δώσεις πιπίλα, χαμομήλι, ξένο γάλα, γιατί όχι μόνο δεν έχει την ανάγκη, αλλά γιατί όλα αυτά μειώνουν την παραγωγή του γάλακτος. Φρόντισε να το έχεις πάντα κοντά σου(ROOM-IN στο μαιευτήριο) ώστε να το θηλάζεις, μόλις αντιληφθείς ότι αυτό πεινάει.
Βάλε στον χώρο που θηλάζεις απαλή μουσική.

Πώς θα είμαι σίγουρη ότι το γάλα μου επαρκεί για το νεογνό;

Το νεογνό δείχνει ικανοποιημένο και πέφτει σε ύπνο.Πριν το θηλασμό, το στήθος είναι βαρύ, ζεστό και γεμάτο, και άδειο (μαλακό) μετά το θηλασμό. Συχνά όταν έλθει η ώρα να θηλάσεις, αισθάνεσαι φαγούρα ή μυρμήγκιασμα. Το γάλα εκτοξεύεται από το στήθος πριν το θηλασμό, ακόμα και με την θέα ή το άκουσμα του μωρού. Αυτό παρατηρείται γύρω στην πέμπτη μέρα.
Το νεογέννητο ξυπνάει μόνο του και αναζητάει το στήθος κάθε 2-3 ώρες. Θηλάζει ρυθμικά για τουλάχιστον 10 λεπτά, ενώ ακούγονται καταποτικές κινήσεις. Έχει κίτρινες και ευμεγέθεις κενώσεις (τουλάχιστον μετά την 4η ημέρα ζωής), βρέχει την πάνα του τουλάχιστον, 6 φορές και παίρνει τουλάχιστον, 20 γραμμάρια βάρος την ημέρα.

Πώς μπορώ να αυξήσω την ποσότητα του γάλακτος;

Τις περισσότερες φορές η ανεπάρκεια του γάλακτος οφείλεται σε ανεπαρκές άδειασμα του στήθους από το παιδί. Γι’αυτό, θήλαζε το παιδί όσο πιο συχνά γίνεται και άδειζε το γάλα με το χέρι ή με αντλία.Επίσης η κούραση και οι ορμόνες του stress αναχαιτίζουν την προλακτίνη ,(ορμόνη που “φτιάχνει “το γάλα). Γι αυτό η μητέρα πρέπει να ξεκουράζεται και να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το μωρό της. Κάνε χαλαρωτικές ασκήσεις, ζεστό αρωματικό μπάνιο, ή βάλε απαλή μουσική

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου πεινάει;

Κάθε νεογέννητο, έχει τους δικούς του τρόπους να δέιχνει τη πείνα του.Όσο πιο πολύ βρίσκεσαι κοντά στο μωρό σου, (ειδικά στην αρχή), τόσο πιο γρήγορα θα μάθεις να διακρίνεις πότε το νεογέννητό σου πεινάει.Τα σημεία αυτά είναι συνήθως πιπίλισμα των δακτύλων, κινήσεις των άκρων, στριφογύρισμα του κεφαλιού σα να ψάχνει για κάτι, ζωηρό βλέμμα και τέλος, κλάμα. Καλό θα είναι να διακρίνεις τα σημεία της πείνας και να το βάζεις έγκαιρα στο στήθος πριν αρχίσει αυτό να κλαίει.Αυτό βοηθάει στην καλύτερη σχέση με το βρέφος, αλλά και σε πιο πετυχημένο θηλασμό.

Πρέπει να το ξυπνάω για να φάει;

Τον πρώτο καιρό δεν πρέπει τα μεσοδιαστήματα, μεταξύ των γευμάτων, από την έναρξη ενός θηλασμού, μέχρι την έναρξη του επόμενου, να ξεπερνούν τις 4 ώρες. Έτσι αν το νεογνό κοιμάται βαθιά, ξύπνησέ το, άλλαξέ του την πάνα, ξεσκέπασέ το ή γαργάλισέ του τις φτέρνες για να ξυπνήσει.
Αν έχουν περάσει 4 ώρες από τον τελευταίο θηλασμό, τον πρώτο μήνα θα το ξυπνάς ακόμα και την νύκτα, αν εξακολουθεί να κοιμάται.

Το μωρό μου δείνει συνεχώς κοιμισμένο και δεν ξυπνάει εύκολα για φαγητό.

Ορισμένα μωρά είναι λιγότερο ζωηρά από τα άλλα. Ένας λόγος που δείχνει υπνηλία είναι αν του φοράς πολλά ρούχα αφού η ζεστασιά κοιμίζει. Έτσι, φρόντισε όταν είναι ώρα να φάει, να τον ξεντύνεις κάπως, εκθέτοντάς του την κοιλιά στον αέρα, ή γαργαλόντας του τις πατούσες. Αν τα μέτρα αυτά δεν αποδίδουν και ειδικά αν το βρέφος δεν παίρνει βάρος ή έχει πυρετό, συμβουλέψου αμέσως τον παιδίατρο.

Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει;

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Συνήθως κυμαίνεται απο 20-40 γραμμάρια την ημέρα. Περισσότερο βάρος παίρνουν τα αγόρια και λιγότερο τα κορίτσια.

...τώρα δεν του φτάνει και θέλει να θηλάζει πιο συχνά. Τί φταίει για αυτό;

Αυτό παρατηρείται αρκετά συχνά και δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί. Για ένα περίεργο λόγο, γύρω στην 3η, την 6η εβδομάδα, καθώς και στους 3 μήνες, το βρέφος δείχνει ξαφνικά να μην ικανοποιείται στο στήθος και να χρειάζεται περισσότερο γάλα. Μην κάνεις το λάθος και του δώσεις ξένο γάλα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το θηλάζεις πιο συχνά. Η κρίση αυτή περνάει μετά απο 3 έως 4 ημέρες και το βρέφος επανέρχεται στους προηγούμενους ρυθμούς σίτισης

Άκουσα ότι, αν κάνει ίκτερο, πρέπει να διακόψω τον θηλασμό.

Αυτό δεν είναι ορθό, αφού όλα τα νεογέννητα κάνουν ίκτερο. Είναι αλήθεια ότι τα βρέφη που θηλάζουν, κάνουν πιο συχνά ίκτερο. Αυτό όμως δεν βλάπτει το μωρό και εφόσον ο θηλασμός συνεχίζεται κανονικά, ο ίκτερος θα φύγει. Μια απλή παρακολούθηση του ίκτερου από τον παιδίατρο είναι το μόνο που απαιτείται.

Γιατί το μωρό μου παίρνει λιγότερο βάρος από τα άλλα παιδιά που τρέφονται με ξένο γάλα;

Τα νεογέννητα που θηλάζουν, ενώ τους πρώτους 3-4 μήνες παίρνουν το ίδιο ή και περισσότερο βάρος από αυτά που τρέφονται με ξένο γάλα, στη συνέχεια το βάρος τους λιγοστεύει και τελικά, είναι μεν πιο λεπτόσωμα, αλλά και πιο υγιή. Τα μωρά που θηλάζουν δεν γίνονται λαίμαργα άρα ούτε αυριανά παχύσαρκα παιδία-έφηβοι-ενήλικες!

Το στήθος μου είναι διογκωμένο και πονάει. Τί πρέπει να κάνω;

Η υπερβολική διόγκωση των μαστών, (σπάργωμα), οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση γάλακτος και παρατηρείται όταν το στήθος δεν αδειάζει τελείως μετά από κάθε θηλασμό. Έτσι προοδευτικά συσσωρεύεται το γάλα και οδηγεί σε φλεγμονή. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με λήψη αναγλητικών φαρμάκων (π.χ. παρακεταμόλης), με μερικό άδειασμα των μαστών, με τα χέρια ή με αντλία, πριν το θηλασμό και με πλήρες άδειασμα του στήθους μετά, καθώς και με ζεστές και κρύες κομπρέσες ή παγωμένα φύλλα λάχανου. Τέλος, φόρεσε έναν αρκετά σφικτό στηθόδεσμο, ώστε να κρατάει το στήθος όσο πιο ψηλά γίνεται.

Τί είναι η μαστίτιδα;

Είναι μια πιο σοβαρή φλεγμονή από την προηγούμενη που αναφέραμε και αποτελεί επιπλοκή του σπαργώματος. Οφείλεται σε μόλυνση του στήθους και εκδηλώνεται με πυρετό, πόνο στο στήθος, ερυθρότητα και πρήξιμο. Συμβουλέψου την Μαία σου γιατί ίσως χρειαστεί να πάρεις αντιβίωση. Ο θηλασμός από το πάσχον στήθος πρέπει να διακοπεί προσωρινά. Συνέχισε όμως να θηλάζεις από το άλλο στήθος. Χρησιμοποιήσε θήλαστρο ή αντλία, για να βγάζεις το γάλα σου από τον πάσχοντα μαστό

Το γάλα μου, μου φαίνεται πολύ ελαφρύ. Μήπως δεν κάνει για το παιδί;

Όχι βέβαια. Το γάλα έχει πάντα όλα τα απαραίτητα συστατικά για την θρέψη του παιδιού, όσο ελαφρύ κι αν φαίνεται με το μάτι.

Πως θα αποφύγω τις ραγάδες;

Πριν και μετά τον θηλασμό, πλένε το στήθος σου με σκέτο νερό. Απόφυγε το σαπούνι και το οινόπνευμα. Μετά το πλύσιμο, άσε το στήθος σου να στεγνώσει στον αέρα. Αν δημιουργηθούν σκασίματα στο δέρμα, βάλε πάνω αλοιφή που περιέχει βιταμίνες A και D (π.χ.Aquasol), πανθενόλη (π.χ.Bepanthene), και αμυγδαλέλαιο.
Τέλος άπλωσε και λίγο γάλα πάνω στην θηλή σου.

Αν παίρνω φάρμακα μπορώ να συνεχίσω τον θηλασμό;

Για τα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχει αντένδειξη, αφού η ποσότητα των φαρμάκων που περνά στο γάλα, είναι ελάχιστη. Όμως συμβουλέψου και τον ιατρό σου.

Αν πάσχω από κρυολόγημα ή γαστρεντερίτιδα, μπορώ να συνεχίσω τον θηλασμό;

Στις περιπτώσεις αυτές ο θηλασμός όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά επιβάλλεται, αφού το γάλα περιέχει αντισώματα που προστατεύουν το μωρό από αρρώστειες.

Πόσους καφέδες μπορώ να πίνω κάθε μέρα;

Ο καφές περιέχει καφείνη που μπορεί να μειώση την παραγωγή του γάλακτος. Επίσης περνάει στο γάλα, δημιουργώντας νευρικότητα στο βρέφος. Καλό είναι να μην καταναλώσεις περισσότερους από δύο καφέδες την ημέρα.

Μπορώ να καπνίζω;

Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο, οδηγεί σε μείωση παραγωγής του γάλακτος και
περνώντας σε αυτό μπορεί να βλάψει το μωρό. 2-3 τσιγάρα την ημέρα είναι σχετικά ασφαλή. Φρόντισε όμως να μην καπνίζεις μπροστά στο μωρό .

Πόσο αλκοόλ μπορώ να καταναλώνω;

Το ανώτερο όριο που μπορείς να καταναλώσεις είνια 60ml (ένα ποτιράκι ούζου) για ισχυρά αλκοολούχα ποτά (ούζο, ρακί, ρούμι, βότκα, τζίν), 1 ποτήρι του νερού κρασί ή 1 τενεκεδάκια μπύρας την ημέρα.

Πρόκειται να επιστρέψω σύντομα στη δουλειά, μπορώ να συνεχίσω τον θηλασμό;

Ασφαλώς και μπορείς! Θήλαζε το πρωί πρωί, πριν φύγεις για την δουλειά. Φόρεσε φόρεμα ή μπλούζα με κουμπιά, για να μπορείς να τα ξεκουμπώσεις εύκολα και να αφαιρέσεις το γάλα σου ώστε να μην πετρώσει το στήθος.
Θήλαζέ το συχνά το βράδυ και τα σαββατοκύριακα. Να έχεις μια φωτογραφία του μωρού μαζί σου, γιατί αυτό βοηθάει στην καλύτερη παραγωγή του γάλακτος. Μέσα στον στηθόδεσμο, βάζε μαντήλια ή ειδικά ταμπόν ώστε να μην λερωθείς.

Το μωρό μου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, μπορώ να του προσφέρω το γάλα μου;

Και βέβαια μπορείς! Το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο, όχι μόνο για τα υγιή μωρά, αλλά και για τα άρρωστα (ίσως περισσότερο γι’αυτά).
Αν η κατάσταση του του το επιτρέπει, τότε μπορείς να το επισκέπτεσαι και να το θηλάζεις. Αν όμως δεν του το επιτρέπει η υγεία του, τότε μπορείς να βγάλεις το γάλα σου ή με το θήλαστρο (ή με ηλεκτρική αντλία), για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια να το βάζεις σ’ένα καλά βρασμένο γυάλινο μπουκάλι.
Το γάλα στη συνέχεια μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 48 ώρες. Για να μην μειωθεί η ποσότητα του γάλακτος σου, φρόντισε να αδειάσεις τα στήθη σου κάθε 2-3 ώρες.
Πριν το άδειασμα κάνε μασάζ στο στήθος με ζεστό νερό και αμυγδαλέλαιο ξεκινώντας από την βάση με κατεύθυνση τη θηλή.