• Subscribe
    Fill something at the
    'Theme option > Overall Elements > Top Bar > Top Bar Subscribtion' section
+30694 599 5222
nousia@konstantinanousia.gr

Καλώς Ήρθατε

Νέα , σκέψεις και πληροφορίες σχετικά με τον τοκέτο

Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά μετά απο καισαρική;Οι ειδικοί απαντούν πως είναι η λογικότερη και συνετή επιλογή για το ζευγάρι!

fb_img_1445973774256 by . Γραφεί η Κωνσταντίνα Νούσια, Μαία MSc, stPhD
Επικεφαλής μαία στο Πρότυπο Μαιευτικό κέντρο Biobirth-Vbac-academy

FB: Konstantina Nousia Maia
Biobirth-Vbac-academy

Εάν έχετε ήδη μια καισαρική τομή ή και παραπάνω ίσως θα αναρωτιέστε εάν μπορείτε να γεννήσετε το επόμενο παιδί σας με φυσιολογικό τοκετό. Η ιατρική κοινότητα χρόνια τώρα συμφωνεί και ενθαρρύνει τα ζευγάρια να επιλέξουν τον φυσιολογικό τοκετό μετα την καισαρική τομή (ΦΥΤΜΑΚ-VBAC) κρίνοντας την μέθοδο ως την πιο καταλληλότερη , ασφαλέστερη και συνετή επιλογή (ACOG 2016).Στην Ελλάδα που κατέχει το αρνητικό ρεκόρ παγκοσμίως 65% στις καισαρικές τομές ,αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εισάγουμε στα μαιευτήρια την μέθοδο φυσιολογικού τοκετού μετα από καισαρική τομή. Ο κολπικός τοκετός μπορεί να εκτελεστεί από ομάδα Μαίας – Ιατρών χειρουργών ,σε κατάλληλο εξοπλισμένο μαιευτήριο , ώστε να προάγουμε την ασφάλεια της μεθόδου. Στο εξωτερικό είθισται να υπάρχει η μαιοκεντρική παρακολούθηση μιας χαμηλού ρίσκου εγκυμοσύνης Κατά συνέπεια η διαχείριση και η εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού γίνεται από τις μαίες-όπου σύμφωνα με αξιόλογες μεγάλες έρευνες- επιτυγχάνεται με μεγαλύτερη στατιστική επιτυχία ο κολπικός τοκετός (vbac) ( Jane Sandall ,April 2016)(White et al 2016)
Για να κατανοήσουμε όμως τι είναι ο κολπικός τοκετός μετα από καισαρική θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τους ορισμούς και τις προϋποθέσεις αυτού απαντώντας σας σε κάποια πιθανά ερωτήματα.

Τι είναι το vbac (vaginal birth after caesarean );

Αν έχετε μια καισαρική ή παραπάνω έχετε δυο επιλογές για να γεννήσετε το παιδί σας.
• Μπορείτε να προγραμματίστε ακόμη μια επαναληπτική καισαρική τομή
• Μπορείτε να γεννήσετε την ημέρα που θα επιλέξει το Μωρό σας και να γεννήσετε φυσιολογικά με κολπικό τοκετό (ΦΥΤΜΑΚ-VBAC) ,προγραμματίζοντας το με τους επαγγελματίες υγείας (Μαίες ,ιατρούς) που έχουν εμπειρία της μεθόδου Το VBAC είναι η ασφαλέστερη, κατάλληλη και λογική επιλογή για την πλειοψηφία των γυναικών με προηγηθείσα καισαρική τομή σύμφωνα με το Αμερικάνικο κολλέγιο των μαιευτήρων. Αντίστοιχα το βρετανικό κολλέγιο μαιευτήρων αναφέρει ότι πρέπει να καθίσταται σαφές στις γυναίκες ότι το VBAC έχει τις λιγότερες επιπλοκές

Τι σημαίνει η προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό (TOLAC, trial of labor after cesarean delivery);

Η προσπάθεια που θα γίνει την ημέρα του τοκετού από το ζευγάρι και τους επαγγελματίες υγείας -Μαίες, Ιατρούς- για να εξελιχθεί φυσιολογικά η διαδικασία του τοκετού για να επιτευχθεί ο κολπικός τοκετός.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Εάν συγκρίνουμε την επαναληπτική καισαρική με τον κολπικό τοκετό μετα από καισαρική (ΦΥΤΜΑΚ) μερικά από τα πλεονεκτήματα της μεθόδου
είναι :
 Αποφυγή ενός μεγάλου ανοικτού χειρουργείου στην κοιλιακή χώρα
 Άμεση αναχώρηση από το μαιευτήριο ακόμη και το πρώτο εικοσιτετράωρο
 Χαμηλότερος κίνδυνος για λοιμώξεις
 Λιγότερη πιθανότητα αιμορραγίας
 Λιγότερες υστερεκτομές
 Λιγότερα προβλήματα σε μελλοντικές εγκυμοσύνες
 Μικρότερη πιθανότητα μητρικής θνησιμότητας
 Θηλασμός και skin to skin στην πρώτη ώρα τοκετού.
 Ο κολπικός τοκετός μειώνει τον κίνδυνος εμφάνισης Λευχαιμίας
κατά την παιδική ηλικία (Marcotte et al., 2016)
 Καλύτερη ψυχολογική ικανοποίηση της μητέρας

Ποια τα μειονεκτήματα της μεθόδου;

Όταν προσπαθήσουμε για TOLAC υπάρχει πιθανότητα να γίνει ρήξη της μήτρας ,που παρόλο που είναι σπάνιο συμβάν (0,5 -0.7 % ) χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση σε οργανωμένο νοσοκομείο. Εάν σας έχει ξανασυμβεί ρήξη μήτρας θα πρέπει να αποφεύγεται η προσπάθεια κολπικού τοκετού.

Τι κακό έχει η καισαρική τομή;

Η καισαρική τομή είναι ζωτικής σημασίας για τη μητέρα και το έμβρυο σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Ωστόσο, παρόλο που τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά καισαρικής τομής έχουν ανέβει παγκοσμίως, δεν προκύπτει η αντίστοιχη μείωση στα ποσοστά περιγεννητικής θνησιμότητας, όπως θα περίμενε κανείς (ACOG & SMFM, 2014).
Αντίθετα, οι μελέτες δείχνουν ότι τα τόσο αυξημένα ποσοστά καισαρικής τομής εκθέτουν σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κίνδυνο τόσο τις μητέρες όσο και τα μωρά. (Main, Morton, Hopkins, et al., 2011).
Γνωστό είναι δε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το επιτρεπτό όριο καισαρικών τομών βρίσκεται γύρω στο 15%. Άλλωστε πρέπει να γνωρίζουμε ότι καισαρικές εκθέτουν μητέρες και μελλοντικές κυήσεις σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών (Goer, Romano& Sakala, C. (2012).

Πόση πιθανότητα έχω για να γεννήσω φυσιολογικά ;

Το ποσοστό επιτυχούς έκβασης στο VBAC ανέρχεται στο 70-75%. Σε περίπτωση που η γυναίκα έχει προηγούμενο φυσιολογικό τοκετό στο ιστορικό της, τότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 85-90%. Η προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό μετα από 2 ή περισσότερες καισαρικές τομές, έχει επιτυχία στο 65-71% των περιπτώσεων. (RCOG,2015)

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω για να γεννήσω φυσιολογικά μετα από καισαρική;

Ο φυσιολογικός τοκετός μετα από καισαρική ,εξακολουθεί να είναι -τόσο για εσάς όσο και για την μαιευτική σας ομάδα – ένας φυσιολογικός τοκετός ως προς την διαχείριση του. Ωστόσο ,ένα βασικό κομμάτι κάθε τοκετού ,συνεπώς και του ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ, είναι η ενημέρωση της μητέρας και του ζευγαριού γενικότερα για τις επιλογές των μεθόδων τοκετού που έχουν στην Ελλάδα.
Τέτοιου είδους ενημέρωση μπορούν να λάβουν από την μαιευτική ομάδα που έχουν επιλέξει ,καθώς και από εξειδικευμένα στο ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ σεμινάρια. Μετα την ενημέρωση θα είναι έτοιμοι να αποφασίσουν και να καταρτίσουν το πλάνο τοκετού.

Leave a Reply