• Subscribe
    Fill something at the
    'Theme option > Overall Elements > Top Bar > Top Bar Subscribtion' section
+30694 599 5222
nousia@konstantinanousia.gr

Καλώς Ήρθατε

Νέα , σκέψεις και πληροφορίες σχετικά με τον τοκέτο

Συλλογή και Αποθήκευση Μητρικού Γάλακτος

img_3910 by . Συλλογή και Αποθήκευση Μητρικού Γάλακτος

Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια.
Υπεύθυνη μαία στο πρότυπο κέντρο μαιευτικής παρακολούθησης Biobirth-vbac-academy

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να συλλέξετε το γάλα από το στήθος σας είναι με το τάισμα του μωρού σας, αλλά μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι δυνατόν και έτσι θα πρέπει να συλλέξετε και να αποθηκεύσετε το γάλα σας όπως :
Το μωρό σας είναι πρόωρο ή αδυνατεί να αντλήσει κάλα γάλα από το στήθος σας.
Το μωρό σας είναι στο νοσοκομείο και δεν μπορείτε να είστε εκεί κάθε φόρα που εκείνο πεινάει.
Βρίσκεστε στο νοσοκομείο και το μωρό σας δεν μπορεί να είναι μάζι σας σε κάθε ταίσμα.
Έχετε επέστρεψει στην εργασία σας , στις σπουδές σας ή σε άλλες δεσμεύσεις που σας κρατούν μακριά από το σπίτι.
Αφήνεται το μωρό σας με μια baby-sitter, για κάποιες ώρες που εσείς είστε εκτός σπιτιού.
Αισθάνεστε το στήθος σας μερικές φορές πλήρες.
Πολλές μητέρες προτιμούν να διατηρήσουν μια μικρή αποθήκη μητρικού γάλακτος στην κατάψυξη για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης,καθώς είναι γνωστό ότι τα μωρά που τρέφονταν με μητρικό γάλα αποκλειστικά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αλλεργίες ή μολυσματικές ασθένειες στην υπόλοιπη ζωή τους.
Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αντλήσετε το γάλα σας.
1. Ξεκούραση: Συνειδητά προσπαθήστε να χαλαρώσετε, με όποιον τρόπο σας βολεύει. Προσπαθήστε να αντλήσετε το γάλα σε ένα ήσυχο, ζεστό, χώρο χαλάρωσης. Αναπνεύστε αργά και βαθια. Μια κάλη ίδεα είναι να αντλησετε το γάλα στο σημείο του σπιτιού που συνήθως θηλάζετε. Μερικές μητέρες πίνουν ένα ζεστό ρόφημα πρώτα ή ακούν απαλή χαλαρωτική μουσική κάτα τη διάρκεια της άντλησης
2. Ζεστασιά: Αντλήστε το γάλα μετά από ένα ζεστό ντους.
3. Μασάζ: κάνετε μασαζ απαλά στο στήθος σας, χαϊδεύοντας από το πάνω μέρος του στήθους σας προς τη θηλή, και απαλά κυκλικά γύρω από τις θηλές με τα δάχτυλά σας.
4. Σκέψη: Με τη σκέψη σας στο μωρό σας και στο κατά πόσο το μητρικό γάλα σας το βοηθά θα πάρετε κουράγιο και θα ενθαρρύνθείτε. Αν το μωρό σας είναι πρόωρο ή άρρωστο στο νοσοκομείο, μπορείτε να το βρείτε πιο εύκολο να αντλείτε γάλα κοντά στη κούνια του ή αμέσως όταν γυρίζετε σπίτι από το νοσκομείο. Αν είστε μακριά από αυτό, προσπαθήστε να κοιτάζετε τη φωτογραφία του για να σας βοηθήσει να εκκρίνετε γάλα.
5. Υποστήριξη: Να έχετε υποστήριξη από τους γύρω σας. Πολλές μητέρες τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα όταν έχουν έναν ενθαρρυντικό σύντροφο ή φίλο.Η μαία σας ή ενας σύμβουλος θηλασμού μπορεί επίσης να σας δώσει ιδέες και να σας ενθαρρύνει για το θηλασμό.

Το πόσο θα πρέπει να αντλείτε γάλα εξαρτάται από το λόγο που πρέπει να αντλείτε.
Αν ο λόγος είναι να μειώσετε την υπεραιμία όταν έχετε πάρα πολύ γάλα, δεν χρειάζεται παρά μόνο να αντλήσετε όσο γάλα χρειαστεί για να αισθανθείτε άνετα.

Εάν έχετε φραγμένους πόρους ή μαστίτιδα, αφήστε το μωρό σας να θηλάζει όσο το δυνατόν συχνότερα και να αντλείτε γάλα όσο μπορείτε μετά από ένα ταίσμα.Μερικές μητέρες που αντλούν τακτικά μπορεί να αντλήσουν γρήγορα 90-120ml και από τους δύο μαστούς κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες. Άλλες απλά δεν μπορούν να αντλήσουν τέτοιες μεγάλες ποσότητες, και είναι ευκολότερο να αντλούν μικρές ποσότητες πιο συχνά π.χ. μέχρι 30ml κάθε μία έως δύο ώρες.

Είναι σημαντικό να μην κρίνουμε τη συνολική παραγωγή γάλακτος από την ποσότητα του γάλακτος που βγάζετε σε μία άντληση. Η τεχνική του μωρού στο να αντλεί γάλα είναι η καλύτερη δυνατή, και θα είναι πάντα σε θέση να πάρει περισσότερο γάλα από ό,τι εάν το αντλείσετε μόνη σας.

Η άντληση με το χέρι μπορεί να μην είναι εύκολη όταν τη δοκιμάζετε για πρώτη φορά- μπορεί να αποθαρυνθείτε εύκολα εάν, μετά από πολλές προσπάθειές καταφέρετε να αντλήσετε μόνο μερικά ml ή ακόμη και λίγες σταγόνες! Πάρτε κουράγιο, σταδιακά θα γίνετε πιο εξικοιωμένες με την αίσθηση του στήθους σας και πώς να κάνετε τη ροή του γάλακτος πιο εύκολη. Όταν είστε σε θέση να βάλετε το μωρό σας στο στήθος, θα δείτε ότι η ποσότητα αυξάνεται για να καλύψει τις ανάγκες του.

Αποθήκευση του μητρικού γάλακτος για οικιακή χρήση:
Το φρέσκο μητρικό γάλα αποθηκεύεται σε κλειστό δοχείο.
Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 6-8 ώρες (26ºC ή χαμηλότερα). Αν η ψύξη είναι διαθέσιμη αποθηκεύεστε το γάλα εκεί.
Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-5 ημέρες (4 ° C ή χαμηλότερα),αποθηκεύστε το γάλα στο πίσω μέρος του ψυγείου όπου είναι πιο κρύα.
Μπορεί να διατηρηθεί για:
2 εβδομάδες σε ένα καταψύκτη μέσα σε ένα ψυγείο,
3 μήνες στην κατάψυξη του ψυγείου με ξεχωριστή πόρτα,
6-12 μήνες σε βαθιά κατάψυξη (-18 ° C ή χαμηλότερα).

Προηγουμένως κατεψυγμένo μητρικό γάλα (θα αποψυχθεί στο ψυγείο, αλλά δεν θερμαίνεται):
Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 4 ώρες ή λιγότερο.
Μπορεί να διατηρείται σε ψυγείο για 24 ώρες
Δεν μπορεί να καταψυχθεί πάλι.
Το μητρικό γάλα μπορεί να ξεπαγώσει εκτός ψυγείου, σε ζεστό νερό( μπεν-μαρι)
Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για την ολοκλήρωση της σίτισης αργότερα.
Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4 ώρες ή μέχρι την επόμενη σίτιση
Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου μόνο για την ολοκλήρωση της σίτισης, στη συνέχεια,το μητρικό γάλα πρέπει να απορριφθεί.

Κωνσταντίνα Νούσια

Leave a Reply