• Subscribe
    Fill something at the
    'Theme option > Overall Elements > Top Bar > Top Bar Subscribtion' section
+30694 599 5222
nousia@konstantinanousia.gr

Καλώς Ήρθατε

Νέα , σκέψεις και πληροφορίες σχετικά με τον τοκέτο

Ενδυνάμωση περινέου για αποφυγή ακράτειας και περινεοτομίας κατά τον φυσικό τοκετό-ΦΥ.Τ.Μ.Α.Κ

16395629_10208625608696896_736081914_n by . Οι ασκήσεις Kegel προτείνονται κατά την εγκυμοσύνη,την λοχεία, και καθ όλη την μετέπειτα ζωή της γυναίκας , διότι προφυλάσσουν από την ακράτεια ,ενδυναμώνουν το περίνεο κατά τον τοκετό για αποφυγή περινεοτομίας ,ενώ συμβάλλουν και στην αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης.

Της Kωνσταντίνας Νούσια, Μαίας Msc,

www.konstantinanousia.gr

Οι ασκήσεις Kegel πήραν το όνομά τους από τον γιατρό Arlond Kegel γυναικολόγο ,ο οποίος μελέτησε το πυελικό έδαφος και την δυνατότητά των μυών αυτών να συσπώνται.

Ποιο είναι το πυελικό έδαφος;

Το πυελικό έδαφος ορίζεται από τους μύες που ξεκινούν μπροστά από το ηβικό οστό και καταλήγουν πίσω στον κόκκυγα. Έτσι καλύπτουν τα τοιχώματά του κόλπου και του ορθού εντέρου Το πυελικό έδαφος υποστηρίζει όλα τα κοιλιακά μας όργανά χωρίς να υπάρχουν οστά, άρα πολύ εύκολα μπορεί να τραυματιστεί από ενδοπυελική συνεχόμενη πίεσή (π.χ. εγκυμοσύνη…)

Τι είναι οι ασκήσεις Kegel;

Ο σκοπός των ασκήσεων είναι να επανορθώσουν και να ενδυναμώσουν τους μύες του πυελικού εδάφους, έτσι ώστε να αποκτηθεί ο έλεγχος, ο τόνος και η δύναμη αυτών, με αποτέλεσμά την πρόληψή ή την μείωσή της χαλάρωσής του πυελικού εδάφους (προλαμβάνοντας ή επανορθώνοντας έτσι την πρόπτωση της μήτρας που επιφέρει ακράτεια, σεξουαλική δυσλειτουργία κ.τ.λ. )

Πως γίνεται αδύναμο το πυελικό έδαφος;

Οι αιτίες που αποδυναμώνουν το πυελικό έδαφος είναι:
-Εγκυμοσύνη
-Τοκετός
-Παχυσαρκία
-Μη εκγύμναση των ιεροκοκκυγικών μυών
-Ηλικία
-Εμμηνόπαυση

Σε τι βοηθούν οι ασκήσεις Kegel;

Η σπουδαιότητά της εκγύμνασης αυτών των μυών λοιπόν είναι πολύ μεγάλη για την αποφυγή ακράτειας κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό (ασχέτως αν ήταν ο τοκετός του μωρού είναι κολπικός ή με καισαρική τομή), για την διατήρησή της σεξουαλικής υγείας της γυναίκας και τέλος για να μην τραυματιστεί το περίνεο και να αποφύγουμε την επισιοτομή κατά την έξοδο της κεφαλής του μωρού από την αιδοιϊκή σχισμή.

Πως πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις;

Οι ασκήσεις kegel γυμνάζουν τους ηβοκοκκυγικούς μυς, γνωστούς και ως «μυς του sex». Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί οι μύες ώστε να μην γίνεται λάθος η άσκηση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να αντιληφθούμε τους μυς του περινέου είναι να προσποιηθούμε ότι διακόπτουμε την ούρηση (προσοχή μην διακόψετε την ούρηση γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ουρολοίμωξης, ειδικά στην εγκυμοσύνη ) ή να τοποθετήσουμε δυο δάκτυλα στον κόλπο και να προσπαθήσουμε να σφίξουμε τους μύες τριγύρω… Αυτό είναι το πυελικό μας έδαφος.

Πόσες φορές πρέπει να γίνονται;

Για να συνηθίσουμε να ασκούμε τους μύες, πρέπει στην αρχή, όταν πηγαίνουμε για ούρηση, μόλις αδειάσουμε την ουροδόχο κύστη, να μένουμε στην θέση αυτή και να σφίγγουμε τους μυς ανεβάζοντας σε τρεις χρόνους το πυελικό έδαφος, να κρατάμε για 5 δευτερόλεπτα (μετρώντας 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, που είναι πραγματικά δευτερόλεπτα) και να χαλαρώνουμε σε τρεις πάλι χρόνους Οι ασκήσεις αυτές να γίνονται 5 φορές την ημέρα, με δέκα επαναλήψεις.
Mπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις ακόμα και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να μην σφίγγεται τους κοιλιακούς μυς ,τους γλουτιαίους και τα πόδια σας κατά την εκτέλεση των ασκήσεων. Επίσης, μην ξεχνάτε να χαλαρώνετε τους μυς …
Αφορά και τους άνδρες!
Πού βοηθούν τους άνδρες οι ασκήσεις Kegel;

Mε τη συστολή των ηβοκοκκυγικών μυών και στη συνέχεια τη χαλάρωσή τους, οι άνδρες μπορούν εξίσου να αποφύγουν την ακράτεια ,ειδικότερα σε εκείνους που ασκούν καθημερινή ενδοπυελική πίεση σηκώνοντας βάρη ή ασχολούνται με την ποδηλασία(όπου υπάρχει ιδιαίτερη καταπόνηση στους μυς του περινέου ) Επίσης μπορούν να δυναμώσουν τη στύση τους, να καθυστερήσουν την εκσπερμάτιση και να ελέγξουν καλύτερα τον οργασμό.

Πως μπορώ να εκπαιδευτώ στην σωστή εκτέλεση των ασκήσεων του περινέου ;

Οι μαίες είναι οι επαγγελματίες υγείας που μπορούν να σας διδάξουν σωστά τις ασκήσεις kegel κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σεμινάρια γίνονται στο Biobirth-vbac-academy.

Leave a Reply